Fly on the wall - din fotograf i Stockholm

Bröllopslokaler och festlokaler

i Stockholm, Roslagen och Skärgården

Håller ni på och planerar ert bröllop eller en stor fest? Ett av de största besluten är vilken bröllopslokal och festlokal man ska boka. Ska ni ha vigsel och fest på samma plats eller blir det två olika lokaler? Vi har besökt och fotat många bröllop och fester i kyrkor och festlokaler runt om i Stockholmsområdet genom åren. Här delar vi med oss av våra bästa tips.

I den här artikeln hittar ni:

Tänk på detta när ni väljer fest- eller bröllopslokal

När ni väljer festlokal bör ni tänka på följande:

  • Hur många gäster har ni? Välj en lokal där ni får plats utan att det blir för trångt, men samtidigt kan det vara onödigt med en för stor lokal som känns öde och kostar onödigt mycket.
  • Budget? Hur mycket har ni råd med och hur mycket vill ni investera i vigsel och fest. Tänk på att en lokal som tillåter catering och egen alkohol ofta blir billigare än om ni måste köpa mat och dryck av deras restaurang, men skaffar ni egen mat behövs det egen serveringspersonal såvida ni inte anlitar en cateringfirma som står för det.
  • Läge: vill ni ha en lokal som är lätt att ta sig till kommunalt eller tänkte ni ordna transport åt gästerna? Hur ser det ut med parkering och möjlighet till övernattning i närheten för långväga gäster? Om vigsel och fest inte äger rum på samma plats är det bra att tänka på hur gästerna kan ta sig däremellan och planera så att det inte blir för mycket dödtid mellan vigsel och fest.
  • Tillgänglighet: har ni gäster med funktionshinder. Tänk då på att kolla upp hur tillgängligheten ser ut så att gästerna smidigt kan ta sig till lokalen och om det finns anpassad wc.
  • Stil och känsla: detta är i vårt tycke den viktigaste punkten. Vilken typ av bröllop vill ni uppleva och minnas? Vill ni fira i en betongbunker i förorten, i en lyxig festlokal på stan eller i en mysig bröllopslokal vid havet i Skärgården?

Här kommer en lista med 12 rekommenderade festlokaler och bröllopslokaler i Stockholm, Roslagen och Skärgården. I de fall en bröllopslokal är en kyrka ger vi även förslag på passande festlokaler i närheten.

Bröllops- och festlokaler i Skärgården

1. Blidö kyrka

Min personliga favorit för ett kyrkligt bröllop i Skärgården är Blidö kyrka (se bild intill artikeln). Jag ska väl erkänna att jag är en aning partisk då jag själv gifte mig här och har fotat flera fantastiska bröllop på Blidö. Den nuvarande versionen av kyrkan började byggas 1856 och har en vacker historisk atmosfär. Kyrkan ligger precis intill vattnet så här går det att ta härliga bröllopsporträtt i Skärgårdsmiljö. Kyrkan har 300 sittplatser men den känns mindre så det går att ha betydligt mindre sällskap utan att det känns tomt. Festen kan med fördel hållas på närliggande budgetvänliga Haraldsgården eller fina Furusunds värdshus med bra boendemöjligheter.

Länkar

2. Marholmen utanför Norrtälje

Jag har tillbringat många somrar på Marholmen nedanför Norrtälje. Det är en vacker ö med en rik historia dit man kan ta sig med bil eller buss från Norrtälje till Marholmens vägskäl om man inte har något emot att gå ett par kilometer. Det är en perfekt plats för ett borgerligt Skärgårdsbröllop där ni kan ha vigsel, fest och boende på samma område. Här kan man ha vigsel både inom och utomhus och festlokaler med plats för 50 respektive 80 gäster.

Länkar

3. Blynäsgården i Vaxholm

Ett annat bra Skärgårdsalternativ är Blynäsgården vid vattnet i Vaxholm. Ett av de trevligaste bröllopen jag har fotat utspelade sig här. Gården tar 80 gäster och ni kan ordna egen dryck och mat. Vill man gifta sig i kyrkan så är det bara två kilometer till Vaxholms kyrka som tar 260 sittande gäster. Annars kan man gifta sig borgerligt på gräsmattan vid havet utanför Blynäsgården. På bröllopet jag fotade där hade de bokat en båt där de serverade fördrink för att transportera gästerna från centrala Vaxholm till Blynäsgårdens brygga, det var en riktigt trevlig start på bröllopsdagen.

Länkar

Bröllops- och festlokaler i Stockholm

4. Fåfängan på Södermalm

Vill ni ha ett bröllop med utsikt så är Fåfångan svår att slå. Högt över kryssningsterminalerna med utsikt över Gröna Lund ligger restaurang Fåfängan. En härligt undanskymd plats på Södermalm. Vid fint väder kan man gifta sig borgerligt på en plattform med storslagen utsikt. Här finns också en festlokal som liknar ett stort växthus och är perfekt för sommarbröllop. I restaurangen kan man sedan ha dansen, eller hela bröllopsmiddagen för mindre sällskap. Restaurangen är numera stängd för allmänheten, men de tar fortfarande bokade evenemang som bröllop.

Länkar

5. Ulriksdals Slottskapell

Jag funderade själv på att gifta mig i vackra Ulriksdals Slottskapell. Det ligger i Solna och är ett av de vackraste vigselkapellen i Sverige. Kapellet invigdes 1685 och har en vacker interiör med många historiska detaljer. Kapellet har plats för 229 gäster och kostar förnärvarande 7000 kr att hyra för bröllop. Brudparsporträtt tas med fördel i närliggande Ulriksdals Slottspark. Det finns många bra festlokaler i närheten. Ulriksdals Värdshus ett stenkast bort är det vanligaste valet men för den budgetmedvetne går det också att boka Cafe Svalkan vid vattnet 5 minuters promenad bort. Det allra lyxigaste alternativet är dock att abonnera en båt för bröllopssällskapet för en ståtlig fest i ståtliga Cedergrenska Tornet vid Stocksund, ca 3 km båttur bort. Gifter du dig borgerligt kan du gifta dig på tornets takterass.

Länkar

6. Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården

Vill ni gifta er nära stan med bra kommunikationer, men i en miljö långtifrån storstadens brus? Då är det gamla Orangeriet i Bergianska trädgården ett bra alternativ. Fira ert bröllop i en blomstrande miljö nära universitetets tunnelbanestation och ett par hundra meter från Brunnsviken. Här finns många fina platser för bröllopsfoto. Ni kan gifta er i orangeriet eller i trädgården utanför. Det finns plats för 75 sittande gäster med utrymme för såväl mingel som dans. Lokalen fungerar alla årstider.

Länkar

7. Carlhällsgård på Långholmen

Jag har också fotat en trevlig bröllopsfest på Carlshällgården på Långholmen. Ett annat bra alternativ om man vill ha lite lugn lantlig miljö mitt i stan. I det fallet skedde vigseln i Högalidskyrkan vid Hornstull 1,5 km promenad från Carlhällsgården. Festlokalen går dock att kombinera med vigsel i de flesta av Stockholms kyrkor, eller också kan ni gifta er borgerligt på plats. Carlhällsgården byggdes på 1800-talet och har en historisk atmosfär. I den lilla matsalen ryms 40-70 gäster och i bankettsalen ryms 70-120 gäster.

Länkar

8. Ersta terrass på Söders höjder

Vill ni gifta er kyrkligt med en utsikt som kan konkurrera med Fåfängan och ha fest och vigsel på samma plats, samtidigt som ni är mitt i stan? Då är Ersta Terrass svår att slå. Högst uppe på Söders höjder där Fjällgatan tar slut och Erstagatan tar vid hittar ni Ersta med en liten kyrka, terrass med fantastisk utsikt och en festlokal som rymmer 80 sittande gäster. De har fyra olika bröllopspaket för att passa olika budgetar.

Länkar

Bröllops- och festlokaler i Täby

8. Näsby slott i Täby

Vill du gifta dig i ett slott nära stan så är Näsby Slott ett av de bästa alternativen. Det är troligtvis den pampigaste bröllopsplatsen i Täby och du tar dig snabbt hit från stan med Roslagsbanan till Näsby Alle Station som ligger 5 minuters promenad bort. Näsby slott har en vacker interiör med historiska möbler och konstverk, och ligger i en vacker parkmiljö med sjö och trädgård. Här finns plats för 85 bröllopsgäster med möjlighet att övernatta på slottet. Varför inte anlända med båt längs Näsbyviken? Gift er i trädgården, på terassen, på bryggan eller i en av salongerna. Vill ni gifta er kyrkligt finns moderna Näsbyparks kyrka i närheten med ett pyramidformat innertak i trä.

Länkar

9. Täby kyrka

Den vackraste kyrkan i Täby är utan tvekan historiska Täby kyrka i Täby kyrkby. Kyrkan byggdes redan på 1200-talet och de kända kalkmålningar i taket gjordes av Albertus Pictor i slutet av 1400-talet. Det är en kyrka som ligger mig varmt om hjärtat då jag deltagit i allt från bröllop till dop och begravningar här. Det finns plats för 250 besökare. Kyrkan ligger nära bussarna från Danderyds sjukhus och knappt 10 minuters promenad från Roslagsbanan. Bröllospfesten brukar hållas i närliggande Restaurang Skänkstugan/Nygårds värdshus eller Såstaholms Hotell & konferens.

Länkar

10. Logen i Rönninge by

Vill ni ha ett riktigt lantligt bröllop i Täby så kan vi tipsa om mysiga Rönninge by vid Rönningesjön en kvarts promenad från Hägernäs station på Roslagsbanans linje 28. Här fixar ni mat och dryck på egen hand och får tillgång till lokalen torsdag-måndag så det finns gott om tid att förbereda och städa. Ni kan dock lägga till mat och servering om ni så önskar. Lokalen är halvisolerad och hyrs ut från April till Oktober. Lokalen rymmer 150 personer så för ett större bröllop finns det mycket pengar att tjäna samtidigt som man får en härligt lantlig gammeldags känsla med ett bröllop på logen.

Länkar

Bröllops- och festlokaler i Österåker/Åkersberga

11. Österåkers kyrkor

Österåker har många fina kyrkor. Jag har fotat flest bröllop i Österåkers kyrka 4 km norr om Åkersberga Centrum. Det är en fin kyrka med ett lugnt läge med plats för 250 besökare. Österåkers vackraste kyrka är dock i min mening Roslags-Kullas korsformade träkyrka från tidigt 1700-tal nära Wira Bruk. Ett annat bra alternativ är Östra Ryds kyrka vid Vaxholmsvägen nära Arninge, Svinninge och Vaxholm. Ljusterös åttakantiga träkyrka är ett annat bra alternativ för den som vill ha ett skärgårdsbröllop i Österåker. Den ligger ca 3 km från färjeläget.

Länkar

12. Festlokaler i Österåker

Det finns förvånansvärt få festlokaler i Österåker. För bröllop i Roslagskulla kyrka eller borgerliga bröllop i norra Österåker rekommenderar vi Tingshuset på den vackra gamla bruksorten Wira Bruk. Det byggdes på 1700-talet och är Roslagens äldsta värdshus.

För det stora bröllopet kan Runö Möten & Events på halvön med Näsuddens nationalpark vara ett bra alternativ. Här finns det kapacitet för många gäster och allt ifrån fest till övernattningar. För ett lite mindre och mysigare bröllop är ett av de bästa alternativen att abonnera restaurang Solbrännan nere vid Österskärs havsbad. Alternativt kan ni fira i Bergasalen, Åkersberga Folkets Hus festlokal mitt i centrala Åkersberga.

Länkar

Kontakta oss om du har tips eller frågor kring bröllopslokaler och bröllopsfotografering.