Fly on the wall - din fotograf i Stockholm

Skanna dokument med mobilen

med hög kvalitet till dina ansökningar

Nuförtiden görs de flesta ansökningar online, vare sig du ansöker om ett jobb, en utbildning eller ett visum. Ofta behöver man bifoga olika dokument med onlineansökan t.ex. betyg, intyg eller en passkopia. De som inte har en scanner hemma brukar fota av dokument med mobilen med blandat resultat.

Om du är noggrann och vet hur man gör så kan du få ett riktigt bra resultat med mobilen, men om du slarvar så kan resultatet bli mer eller mindre oläsligt. I den här artikeln förklarar vi hur du gör för att skanna dokument snyggt med din mobil.

Varför det är viktigt med snygga dokument

Skulle du gå på en anställningsintervju okammad, klädd i trasiga jeans och en gammal skjorta med kaffefläckar? Nej, du vill ge ett bra första intryck, eller hur? När du skickar in en digital ansökan så är det dokumenten du skickar in som står för det första intrycket.

Om dina dokument är svårlästa är det stor risk för förseningar eller avslag om du t.ex. ansöker om ett visum. Om du ansöker till ett jobb eller en utbildning är det risk att du snabbt kommer att sållas bort om dina dokument inte ser bra ut. Vem vill ha en slarvig medarbetare/student som inte kan eller orkar lämna in snygga dokument?

Ha ett bra och jämnt ljus utan skuggor

Dagens mobilkameror håller bra kvalitet, så länge ljuset är bra. I dåligt ljus försämras bildkvaliteten snabbt, pga de små bildsensorerna. Då blir bilden brusig och suddig. Så se till att det är ett bra jämnt ljus på dokumentet du fotar. Fönsterljus är bra men lampor fungerar också så länge hela dokumentet belyses med samma styrka och det inte blänker.

Blockera inte ljuskällan med din kropp eller din mobil, då får du fula skuggor på ditt dokument. Ta om bilden och korrigera ljuset eller dokumentets placering om det inte blir bra på första försöket.

Se till att dokumentet är plant och i fokus

För att dokumentet ska bli läsbart måste det vara i fokus. På vissa mobiler klickar du där du vill sätta fokus på skärmen, på andra hittar kameran fokus automatiskt.

För att hela dokumentet ska hamna i fokus är det viktigt att du håller mobilen plant rakt ovanför dokumentet med kameralinsen över dokumentets mittpunkt. Om du lutar kameran så ser dokumentet avsmalnande ut och då kommer inte allt att vara i fokus.

Om du ska fota ett dokument som har varit böjt, t.ex. fotosidan på ditt pass, så bör du försöka platta till det så mycket som möjligt. Du kan t.ex. lägga det i press under någon tung bok så att det blir så plant som möjligt innan du fotar av det. Undvik om möjligt att hålla fingrarna på dokumentet, det ser oproffsigt ut och en sådan passkopia riskerar underkännas av utländska visummyndigheter.

Använd en Scanner App och beskär dokumentet

Bästa resultat brukar man få om man fotar dokumentet med en app med skanningsfunktion. Våra favoriter är Note på iPhone och Microsoft Lens på Android. Dessa appar gör det lätt att skapa snygga dokument om du följer tipsen ovan. Beskär filen så att bara dokumentet syns (ingen är intresserad av en bild på ditt skrivbord), det är lätt gjort i dessa appar som ofta hittar kanterna automatiskt.

Namnge filerna tydligt och använd rätt filformat

Välj tydliga namn på dina filer t.ex. passkopia.pdf, passfoto.jpg etc. Det hjälper dig att ladda upp rätt fil på rätt ställe och det hjälper den som behandlar din ansökan att snabbt hitta rätt fil. Undvik åäö och andra specialtecken i filnamn som ska laddas upp på webben.

Följ instruktionerna du fått från de du ansöker till gällande filformat etc. PDF är det bästa filformatet för dokument. Vill du vara riktigt elegant kan du slå samman alla dokument i ordning till en stor PDF-fil. Undvik att skicka dina filer i format som .pages som är svåra att öppna om man inte har rätt operativsystem och program.

För foton är JPEG ofta det bästa alternativet. Tänk på att dokument och bilder som du skickar med en ansökan ibland skrivs ut av de som behandlar din ansökan så skicka inte för små filer, framförallt när det gäller foton. Ett passfoto bör vara över hundra kilobyte för att se bra ut i utskrift. Samtidigt bör dina filer inte vara för stora heller om de ska skickas via mail. Många mailservrar blockerar mail där bilagornas totala storlek överstiger 10 MB.

Lycka till med din skanning och din ansökan!


/Johan Asplund

Fotograf - Fly on the wall